Tanulmányi Tájékoztató                                                                    Általános információk
2008 / 2009 -es tanév I. félév (őszi szemeszter)
 

 

Beiratkozás és bejelentkezés

 

1. Beiratkozás

Elkészült a beiratkozási felület, az ETR MODULO űrlapkezelő alkalmazásában tudják a hallgatók kitölteni és elektronikusan beadni a beiratkozási lapjukat. Az alkalmazás a https://modulo.tr.pte.hu/ címen érhető el. Mellékelten küldöm a hallgatóknak készített rövid leírást is.

Ügymenet:

A hallgató a beiratkozási űrlap kitöltése és mentése után a kinyomtatott és aláírt lapot beküldi az Oktatási Igazgatóság címére, vagy behozza személyesen. Ezután az Oktatásszervezési Iroda munkatársai a beérkezett, aláírt lapok alapján elvégzik a jóváhagyást és aktiválást(szintén a MODULO-ban), ezután a döntés átkerül az ETR-be. Ezután a szakok szerint rendszerezett beiratkozási lapokat kiküldjük a Karokra.

Az elektronikus  beiratkozási időszak a PTE-n egységesen 2008. augusztus 18-tól 2008. szeptember 5-ig tart.

 

A tanulmányok megkezdéséhez szükséges első lépés a beiratkozás. Ezzel a folyamattal létesít Ön jogviszonyt az Egyetemmel, és egyben a hallgatói állapota aktívvá válik. A beiratkozás elektronikus ügyintézését az ETR Modulo webes felületén zajlik (http://modulo.tr.pte.hu). Ezen a felületen lehetősége van arra, hogy online ügyintézés keretében nyilatkozzon tanulmányainak megkezdéséről. Itt kell megadnia a ETR részére személyes adatait, tanulmányaival kapcsolatos egyéb adatokat, valamint adatkezelési nyilatkozatokat kell tennie.

Az elektronikus nyomtatvány kitöltése és nyomtatás

A belépés (a személyes azonosítás) után a Beadási helyek menüpont alatt a PTE feliratra kattintva kapja meg a kitölthető űrlapot. A Beiratkozási lap feliratra kattintva jelennek meg az űrlap adatai, valamint a kitöltendő beiratkozási lap. A jobb fölső menüsorban található ikonra kattintva kezdheti meg a kitöltést. A már rendelkezésre álló adatok mellet személyes és egyéb adatot kell megadnia, valamint nyilatkozatokat kell tennie.
Az adatok kitöltése után elmentheti az űrlapot piszkozatban, ha még nem biztos a kitöltött adatokban, majd a szerkesztés gombbal újra felnyithatja azt.

Az űrlap véglegesítését a Mentés és véglegesítés gomb megnyomásával teheti meg. Ezután a Beadvány megtekintése menüvel hívhatja elő a kitöltött űrlapot, majd a Nyomtatás ikonra kattintva előívhatja a nyomtatási képet és a jobb felső sarokban megjelenő Nyomtatás ikonra kattintva kinyomtathatja azt. A beadványa állapotát az Aktuális beadványaim menüpont alatt ellenőrizheti.

FONTOS:

 • A kinyomtatott és aláírt űrlapot küldje el, vagy adja le az Oktatási Igazgatóságon (7633 Pécs, Szántó Kovács J. U. 1/b)
 • Az űrlap mentésekor a rendszer ellenőrzi az adatok teljességét és helyességét.

 

-------------------------

 

2. Bejelentkezés

A bejelentkezési procedúra az ETR webes felületén az Ügyintézés > Állapotváltás menüből érhető el. (mellékelem a tájékoztató anyagot)

Ügymenet:

A hallgató, amennyiben van olyan szakja, ahol lehetséges, beállíthatja az aktuális státuszát, majd a jóváhagyással véglegesedik a döntése, és a döntés bekerül az ETR-be. További teendő nincs sem a Kar, sem az OIG részéről.

A bejelentkezési időszak a karokon különböző, kari hatáskörben a kari paraméterezőben beállítottak szerint.

 

A tanulmányok folytatásához szükséges első lépés a hallgatói állapot aktívra állítása. Ez a folyamat az ETR webes felületén zajlik.

Webes bejelentkezés
A bejelentkezés ügyintézése az ETR portálon az Ügyintézés àÁllapotváltás menüben érhető el. Ezen a felületen lehetősége van arra, hogy online ügyintézés keretében nyilatkozzon tanulmányainak aktív vagy passzív állapotáról, valamint további személyes adatokat adhat meg. Az egyes lépések között ellenőrzések kerül(het)nek futtatásra, amelyek sikeressége határozza meg a következő pontra való lépést.

A hallgatók tanulmányi állapotáról
Az Ön képzési adatainak egyik legjelentősebb azonosítója félévről félévre a hallgatói „állapota”; ez meghatározza – többek között – a kurzusfelvétel lehetőségét is. A lehetséges bejegyzések az alábbiak:

 • Aktív
 • Beiratkozásra vár
 • Bejelentkezésre vár
 • Ismeretlen
 • Passzív

Az egyes új félévek (szemeszterek, ciklusok) "megjelenésekor" az Ön egyes szakjainak állapota rendszerint "Bejelentkezésre vár", majd a félév kezdetén nyilatkozni kell, hogy az adott szakja az aktuális ciklusban "Aktív" vagy "Passzív".

A webes bejelentkezés lépései:

 1. Szak választása
 2. Állapot választása
 3. Beállítások, információk
 4. Jóváhagyás

Szak választása
Első lépésként ki kell választania, hogy mely szakon szeretné az állapotváltást végrehajtani. Előfordulhat, hogy a szak előtt nem jelenik meg a választásra szolgáló rádiógomb. Ebben az esetben az adott szakon az adott időszakban nincs állapotváltási időszak, vagy az aktuális állapotára vonatkozóan nem lehetséges az online állapotváltás.

Állapot választása
Ebben a lépésben azon állapotok közül választhat, amelyek az Ön szakján lehetséges cél-állapotok. Tipikusan az "Aktív" vagy "Passzív" állapotok közül választhat.

Beállítások, információk
Az intézmény ezen a ponton további adatokat kérhet Öntől, vagy információkat jeleníthet meg az Ön számára. Az itt megjelenő adatokkal kapcsolatosan a Tanulmányi Osztályon érdeklődjön.

Jóváhagyás
Ebben a lépésben hagyhatja jóvá a műveletet.

 • "Jóváhagy": Az állapotváltás (a kiválasztott szakon, a kiválasztott cél-állapotra) mentése. Mentés után üzenet kap a művelet sikerességéről, melyek az oldal felső részén jelennek meg. Hiba esetén az állapotváltás nem hajtódik végre.
 • "Elvet": a beállítások elvesztésével az állapotváltás kezdőoldalára tesz vissza.
 • "Vissza": az előző lépéshez tesz vissza.

A folyamat részletes leírását az ETR webes felületén a „súgó” linkre kattintva olvashatja, illetve megtalálja az Oktatási Igazgatóság honlapján (http://oig.pte.hu) is.

 

-------------------------

 

A folyamatokról a tájékoztató anyagokat kitesszük az OIG honlapjára is, valamint az ETR webes nyitóoldaláról is elérhetőek lesznek.

 

 
2008 / 2009 -es tanév I. félév (őszi szemeszter)
Tanulmányi Tájékoztató                                                                    Általános információk